Kryssning till Åland eller Finland

Att åka på kryssning till Åland eller Finland är något av det absolut vanligaste när man pratar om resmål och destinationer på resor med färja som utgår från Stockholm. Åland är den närmsta tillgängliga destinationen för fartyg som behöver tillstånd att sälja alkohol i taxfreeavdelningen, och är därför ett oerhört populärt resmål för dagskryssningar.

6e928e4776b99482734a988dc19843adFinland, å andra sidan, är längre bort och mer populärt för den som antingen åker på en dygnskryssning, eller en kryssning med fler övernattningar än en. En dygnskryssning till Finland är vanligtvis upplagd så, att den avgår från Stockholm på eftermiddagen, och ankommer Helsingfors tidigt nästa morgon, eller redan sent på natten. Den som då vill strosa omkring i staden har möjlighet att göra så under ett antal timmar, innan båten går tillbaka strax efter lunch, för att sedan ankomma Stockholm igen lagom till kvällen. Det här är ett ypperligt kryssningsalternativ som erbjuder en helkväll av förströelser och även möjlighet att se en av Nordens vackraste huvudstäder på närmare håll.

För den som vill se lite mer av Helsingfors än vad man hinner göra på några timmar, finns möjligheten att lämna tid för en övernattning i staden, och sedan åka tillbaka på en annan båt nästa dag. Det här är ett mycket populärt kryssningsalternativ som erbjuder ännu mer, med den enda tilläggskostnaden av hotellrum för en natt, samt de eventuella kostnader som uppkommer för mat och nöjen i staden under dagen och kvällen där.

I Helsingfors finns mängder av trevliga restauranger och uteställen att upptäcka, för att inte tala om deras enorma kulturarv. Där finns många muséer, en otrolig symfoniorkester och det klassiska varuhuset Stockmanns, för den shoppingsugne. Det finns också mycket rysk kultur att ta del av, bland annat ett antal fina ryska restauranger, där besökaren till och med kan njuta av björnfilé under delar av året.